Werken in de wijk: Bastiaan van Overveld

In deze krant laten we Bastiaan van Overveld van Bavo Timmerwerken aan het woord. Een bewoner van het eerste uur in de wijk. Er weliswaar net niet geboren, maar vanaf het ontstaan van de wijk er woonachtig. Aanvankelijk in de Sladenhuishoek, nu met Michelle en de kinderen aan de Campelhofhoek.

Bastiaan en zijn vrouw Michelle, van MiSu, zijn allebei zelfstandig ondernemer en op de vraag hoe dat gaat krijgen wij de volgende reactie: “Dat gaat heel goed, het versterkt elkaar zelfs. Ondernemen is in principe hetzelfde spelletje, het maakt niet uit in welke branche je zit. Het enige verschil zit hem in de grootheid van de onderneming, en wij hebben dezelfde grootheid. We hebben dezelfde opvattingen en ideeën. Dit verscherpt elkaar en versterkt elkaar.”

BAVO timmerwerken bestaat in de loop van 2017 5 jaar

De start van het bedrijf was deels noodgedwongen en deels de verwezenlijking van een droom. Zoals hij dat zelf verwoordt: “Ik heb jaren bij een baas gewerkt, met de ambitie om dat bedrijf te laten groeien. Door de crisis ben ik toen toch op straat komen te staan. Mijn vrouw, Michelle, is toentertijd ook voor zichzelf begonnen. Daardoor was de beslissing wel een moeilijke. Allebei zelfstandig. Er wordt altijd gezegd, dat werken bij een baas zekerheid en een vast inkomen geeft. De praktijk heeft mij twee keer laten zien dat ook daar niets zeker en vast aan is. Nu ik voor mijzelf werk, heb ik zelfs meer zekerheid op een vast inkomen. Ik heb destijds de stap gezet naar zelfstandig ondernemerschap en heb er tot op heden nog geen spijt van gehad. Er is vanaf het begin altijd werk geweest. Bovendien zit de bouw in mijn genen, want de familie werkt er al generaties in. Ik zou ook niet weten wat ik naast de bouw zou willen of kunnen doen. Men zegt wel eens het moet erin zitten, en het zit er bij mij dik in.”
BAVO timmerwerken levert de klant van punt ‘0’ tot oplevering. Hij doet niet alles zelf, maar werkt met betrouwbare onderaannemers met hun eigen specialismes zoals stukadoors en installateurs. Maar in grote lijnen komt het toch op zichzelf aan. Hij is dan projectleider om het project af te wikkelen.
Het begint met het kennismakingsgesprek met de klant, waarin ideeën, wensen, eisen en mogelijkheden op papier worden gezet. Stoeien met de mogelijkheden en oplossingen zoeken en dat samen in een goede offerte te laten weerspiegelen. “Ik moet zeggen, dat gaat me wel goed af,” zegt Bastiaan. “Ik heb er nog geen klachten over gehoord.” Hij werkt ook netjes, opgeruimd, vooral ook met het TNO bouwstofvrij principe. Dit heeft te maken met de stoffen die vrij komen met slijpen en zagen en is natuurlijk ook erg belangrijk voor je eigen gezondheid. “Het is altijd weer een visitekaartje”, als de omgeving ziet dat alles er netjes bijligt. Daarmee sluit je ook veel ongelukken uit.

Het bouwbesluit is voor hem leidraad

Als dat niet wordt aangehouden, dan is hij van mening dat er geen echte kwaliteit kan worden gewaarborgd. Dus ook geen garantie kan worden gegeven. Verder zijn certificeringen belangrijk. Zoals het VCA certificaat, voor veiligheid, gezondheid en milieu. Als lid van ‘Bouwend Nederland’, blijft hij ‘up-to-date’ van de laatste ontwikkelingen in de bouw. Maar ook voor het inspelen op verwachtingen voor de toekomst. Bijvoorbeeld veranderende overheidsregels, btw percentages of andere wijzigingen. Bij een dienstverband zorgt de werkgever hiervoor. Nu houdt hij dat zelf bij met ‘Bouwend Nederland’.  En om zichzelf daarbij scherp te houden en een stok achter de deur te geven, heeft hij zijn eigen profiel op bouwnu.nl. Dat is een onafhankelijke website waar mensen reviews kunnen geven. Te vergelijken met Zoover, alleen dan voor aannemers. Als aannemer heb je daar zelf geen invloed op. Een positieve review is natuurlijk een visitekaartje voor het bedrijf. Een waardering voor het feit, dat zaken goed worden aangepakt. Een negatievere geeft inzicht in fouten of zwakke punten en geeft een stimulans om deze aan te pakken.

Hij vertaalt dit zelf in: “Het kan natuurlijk zijn dat je een keer een conflict krijgt met een opdrachtgever, die dan inderdaad via bouwnu.nl een slechte review zou kunnen geven. Het is met de billen bloot op zo’n website. Aan de andere kant is het zo dat als je alles naar eer en geweten goed doet, goede afspraken maakt en je daar aan houdt, je je daar geen zorgen over hoeft te maken.”

Het onderscheidend karakter van BAVO timmerwerken is vakbekwaamheid en vakmanschap in combinatie met flexibiliteit, netheid en betrouwbaarheid. “Dat kan ik waarborgen, dat durf ik ook van mezelf te zeggen.” Kleinschalige nieuwbouw, verbouw, renovatie en restauratie behoren tot de kernactiviteiten, waarbij de ontwikkelingen in de bouw en de markt goed in de gaten worden gehouden. Met het bouwen van veranda’s en  overkappingen speelt Bastiaan met BAVO timmerwerken bijvoorbeeld in op trends. Vandaar ook de naam ‘timmerwerken’. Met de toevoeging bouw zijn al heel veel bedrijven in de markt. Met timmerwerken onderscheid hij zich in zijn naam, waardoor hij makkelijker binnen kan komen in de markt en toch hetzelfde brede spectrum kan aanbieden aan zijn klanten. Betrouwbaarheid is een punt dat zeer hoog in het vaandel staat bij BAVO timmerwerken. Dit blijkt al uit de opbouw van prijsopgaves. Deze worden altijd scherp neergelegd, maar wel reëel. Om kwaliteit en duurzaamheid te kunnen garanderen werkt hij niet met ‘B-materialen’. Dit zie je soms terug in de prijsopgaaf, maar heeft als voordeel dat hij altijd weet hoe het materiaal te verwerken. Als er iets bij moet komen, dat het van dezelfde kwaliteit is als waar de opdracht mee begonnen werd.
De timmerman in Bastiaan houdt van restaureren, waarbij het vakmanschap en het echte ambacht om de hoek komen kijken. Hoewel dit soort opdrachten helaas wat minder vaak voorkomen, houden die wel het hoge peil van zijn werk in stand.

Bavo Timmerwerker   is met een score van 9,5 door Bouwnu van de Stichting Klantgericht Bouwen uitgeroepen tot de Beste Verbouwer van 2016. 

Wij van Om de hoek Gekeken feliciteren Bastiaan dan ook van harte met dit geweldige resultaat.

Meer Informatie http://www.bavo-timmerwerken.nl/

Tekst: Jaap van Balen Blanken/ Tanja Westendorp
Foto’s: Robert Frieser