Vieren Eksters ook kerst??

Dit is een vraag die me bezighoud na de verdwijning van meerdere waxinelichtjes uit onze veranda.

De vermissing begon in het voorjaar. Ik wilde gezellig de kaarsjes in de veranda aansteken. We houden van veel, heel veel kaarsjes maar ze waren allemaal verdwenen.
Weg, uit de houders.
Ach, dacht ik, mijn wederhelft is aan het opruimen geweest en heeft de bijna opgebrande waxinelichtjes natuurlijk weggegooid.
Dus dan maar nieuwe erin. Aansteken die handel en genieten van de gezellige sfeer. Je kent het vast wel, wijntje erbij, wat versnaperingen.
Een paar dagen later wilde ik wederom de kaarsjes aan steken maar tot mijn verbazing waren ze weer verdwenen. Mmm vreemd
Mijn man wist 100 % zeker dat hij ze niet had weggegooid. Ik besloot de proef op de som te nemen. Mijn man stellig verboden om ze weg te gooien.
Dus demonstratief wat waxine lichtjes in de houders gedaan. En ja hoor, de volgende dag, allemaal verdwenen. Niet een had de dief voor ons achter gelaten.
Wel lag er een waxine lichtje bij de buren in de tuin. De dief had die vast en zeker laten vallen.
Ik, nieuwsgierig als ik ben, besloot vroeg uit bed te gaan om de dief op heterdaad te betrappen. We hadden wel een vermoeden,
de Eksters, want die waren s’morgens wel erg actief in en om onze tuin. Maar je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
Dus ik s’morgens in de woonkamer opletten wie er in de tuin en veranda kwam. En ja hoor daar kwam een Ekster aanvliegen, dook de veranda in.
Ging op de tafel staan snel zijn bek in de waxinehouder en hoppa weg was hij met het waxinelichtje.
Vol verbazing ging ik de tuin in en zag nog snel een tweede van onder onze de tafel vandaan, wegvliegen jaja ook met een waxinelichtje tussen zijn snavel.
Echt hilarisch.
Maar nu vraag ik me af, wat doen ze met al die waxinelichtjes? Ze hebben er minstens zo’n 50 a 60 gejat.
Zijn ze die aan het verzamelen voor de kerst?

Dus als je in december lichtjes ziet branden in het bos en in de bomen ga er dan maar vanuit dat ook Eksters kerst vieren.

Allemaal alvast hele fijne feestdagen.
Carla Beuvink .