clubhuis nanne zwiep

“Scoutinggroep Nanne Zwiep”

Op bezoek bij Scoutinggroep Nanne Zwiep

De Scouting is een door Robert Baden-Powell in 1907 opgerichte internationale jeugdorganisatie. Hij was een luitenant-generaal in het Britse leger, die een handboek voor militair verkenners schreef. Dat verkennen sprak de jeugd als spel wel aan. Toen hij dat zag, schreef hij een soort survivalboek speciaal voor jongeren en een wereldwijde beweging was geboren. In het verleden sprak men over “padvinderij” en “verkennerij”. Wereldwijd is Scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal ruim 40 miljoen leden verdeeld over zo’n 200 landen.

Nanne zwiep
Bobbie Hogt en Marcel Dijkstra, leiding

Op de kaart van Enschede komen tegenwoordig vijf scoutinggroepen voor: Scouting Nanne Zwiep aan de Rondemaatweg, de Vaandrig Leppink Groep aan de Stroinksweg, Scouting ’t Volbert aan de Anemoonstraat, Scouting ’t Geuzennest aan de Bruggertstraat en Scouting Euregio aan de Haverkampweg.

Uw wijkblad keek een middagje mee bij Scoutinggroep Nanne Zwiep.

De groep draagt de naam van dominee Nanne Zwiep (1894-1942). Hij was als predikant verbonden aan de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede. Zijn stellingname en protest tegen de rechteloosheid van de joden is hem in de oorlog noodlottig geworden. Hij werd gearresteerd en kwam in concentratiekamp Dachau terecht waar hij in 1942 overleed.

Groepsbegeleidster Bep Dijkstra vertelt dat de groep in 1945 is begonnen. Het vorige clubhuis, een groot houten gebouw, stond in het bos in de buurt van de vroegere Keuringsdienst van Waren aan de Vlierstraat. Het gebouw moest wijken voor de aanleg van de snelweg A35 door Enschede-zuid. Op zoek naar een nieuwe plek ontdekte ze destijds een mooi stuk bos, gelegen tussen de wijken Helmerhoek en de Wesselerbrink. De toenmalige wethouder van Doorneveld zegde zijn medewerking toe en het huidige clubgebouw op een schitterende locatie is het resultaat.

Aan de buitenkant zie je het niet, maar van binnen is het gebouw een echte blokhut, gemaakt met het hout van het vorige clubgebouw, sfeervol en gezellig.Foto scouting

Elke leeftijdsgroep heeft binnen een eigen ruimte, die helemaal is ingericht volgens de wensen behorende bij de leeftijd. Er is een leiderskamer en die is tegelijkertijd de keuken. Dat is wel zo handig voor de koffie en thee, en fris voor de leden.

De bovenverdieping is het domein van de jongeren: de explorers en de stam.

Rond het gebouw liggen op eigen terrein een speelveld, de kampvuurplaats, een fietsenstalling en een hakplaats. Ook is er een afgesloten stukje bos. Dit is vooral handig voor de jongste kinderen.

De directe omgeving is bijna autovrij en is met een mengeling van bos, park en water erg geschikt voor alle scoutingspelen. Achter het gebouw ligt een ondiepe vijver met een eilandje dat mooi is voor een touwbrug of een zelfgebouwd vlot!

Wat doen ze daar allemaal bij de Scouting? Eigenlijk zo veel dingen, te veel om hier allemaal te noemen. Een spannende speurtocht, je eigen eten koken, pionieren, kampvuur, sport en spel, een vlot bouwen, abseilen, creatief bezig zijn, primitief kamperen ergens in Nederland of juist internationaal en nog veel meer.

De groep is onderverdeeld in leeftijdsgroepen, de zogenaamde speltakken. Een kind van vijf vindt nu eenmaal andere dingen leuk dan een jongere van zestien. Elke speltak draait daarom haar eigen programma, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en mogelijkheden van die leeftijdsgroep. Vanaf 4½ jaar ben je al welkom. Het maakt niet uit of je een jongen of een meisje bent; de hele groep draait gemengd. Voor iedere leeftijdsgroep zijn passende activiteiten die de kinderen leuk vinden.

Iedere speltak heeft een eigen leidingteam, dat bij voorkeur ook gemengd is. Bij de jongeren vanaf vijftien jaar is de zelfstandigheid al zover toegenomen dat ze hun eigen activiteiten ontwikkelen. Er is nog wel sprake van begeleiding. De stam draait natuurlijk zonder leiding.

De speltakken:

  • Bevers 4½ – 7 jaar Zaterdag 10.30 – 12.00 uur
  • Welpen 7 – 11 jaar Zaterdag 10.15 – 12.15 uur
    of Zaterdag 14.00 – 16.00 uur
  • Scouts 11 – 15 jaar Zaterdag 14.00 – 16.30 uur
  • Explorers 15 – 18 jaar Vrijdag 19.30 – 22.30 uur
  • Stam 18 jaar en ouder Vrijdag vanaf 19.30 uur

Bevers

De jongste kinderen binnen de groep zijn de bevers en ze spelen in de wereld van Lange Doener, Pompedomp, Lappezak en anderen. Dit is een fantasiewereld die aansluit bij de belevingswereld van de kinderen.

Welpen

De Welpen spelen in de rimboe, een groot en dicht oerwoud!. Het wordt ook wel de jungle genoemd. Dat is een spannend terrein met grote bossen, wilde rivieren, beken, grotten en rotsen.

In de rimboe leven een heleboel verschillende dieren, zoals olifanten, tijgers, vogels, slangen, beren en wolven.

Scouts

Scouts zijn jongens en meisjes van 11 tot 15 jaar. Ze beleven de meest uiteenlopende activiteiten. Elke week is er weer een nieuwe uitdaging!

Een scout ontwikkelt zijn eigen talenten. Er is ruimte voor iedereen. Daarom is scouting ook zo veelzijdig. Bruggen bouwen van hout en touw, pannenkoeken bakken op een vuurtje, trektochten, spel en sport, kamperen onder een zeiltje, zeefdrukken, geheimschriften, boogschieten, vliegers maken, zingen, kaart en kompas, een dropping of gorillatocht, vlotten bouwen; je kunt het zo gek niet bedenken. Actief, enthousiast en avontuurlijk bezig zijn staat bij de scouts centraal. De omgeving van het clubgebouw is hiervoor heel geschikt.

Zo is er voor iedere leeftijd een speltak, te veel om hier allemaal te vermelden.

 

clubhuis nanne zwiep

Na een informatief gesprek en een tijd meelopen met de activiteiten merk je dat de begeleiding voor de kinderen goed geregeld is.

Daarnaast moeten alle (nieuwe) leiders en leidsters een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. Ook moeten de kaderleden de gedragscode van Scouting Nederland onderschrijven. De groep heeft ook een vertrouwenspersoon.

Gastheer Marcel Dijkstra vertelt verder dat er momenteel tussen de 160 a 170 leden zijn met 30 begeleiders. Er is dit moment nog ruimte voor nieuwe aanmeldingen bij de bevers en welpen. Bij de scouts is minder ruimte maar vragen kan altijd. De nieuweling kan eerst 6 weken meedraaien en dan beslissen om lid te worden.

Het was interessant en leuk om eens een middagje scouting mee te maken bij de Scouting Nanne Zwiep.

Zo tegen 12.00 uur zat het programma van de bevers en de welpen erop. De bevers zaten rond het kampvuur en als laatste activiteit werden marshmallows aan een stokje boven het vuur geroosterd. Daarna kwam de tweede groep welpen het terrein op voor hun middagprogramma. Normaal is er ook nog de groep scouts op dat tijdstip, maar die waren het weekend op kamp.

Alle groepen gaan tijdens de vakantie op zomerkamp. De jongste kids blijven dicht bij de deur. Het is vaak voor het eerst ergens anders slapen. Andere activiteiten voor de hele groep zijn het St. Jorisvuur en de Jaarafsluiting, met een spelcircuit en de daarbij behorende boerenkoolmaaltijd.

Wat verder nog opviel, was dat alle scouts zo keurig in de herkenbare kleding rondliepen.

Nanne Zwiep is een goed draaiende vereniging op een mooie locatie in Enschede Zuid.

Voor meer informatie is er de website http://www.nannezwiep.nl of kunt u terecht bij mevrouw Bep Dijkstra: telefoon 053-4762 588 (bij geen gehoor 053-476 6944, alleen ’s avonds) of e-mail info@nannezwiep.nl.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *