Nieuws van de fotoclub: werken met Adobe Photoshop, door Frank Bruins

artikel foto club

 

Eens per maand komt de fotoclub van de Helmerhoek bij elkaar in het wijkcentrum om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. De oktober-bijeenkomst stond in het teken van een aantal bewerkingen in Adobe Photoshop. De presentatie werd door mijzelf gedaan. Er waren zestien mensen aanwezig die aandachtig luisterden naar mijn verhaal. Ik heb geprobeerd een aantal complexe handelingen in een moeilijk programma als Photoshop eenvoudig uit te leggen. Voor een aantal mensen was het en openbaring hoe eenvoudig het kan zijn om zelf foto’s te manipuleren naar eigen smaak. Maar af en toe wist men mij ook aan te vullen. Heerlijk zo, dat leren van elkaar. Voor degenen die interesse hebben en werken met Adobe Photoshop heb ik de lesstof uitgebreid op papier gezet. Het gaat om:

 1. Het samenvoegen van 2 foto’s;
 2. Het stappenplan om te komen tot kleur in een zwart/wit foto;
 3. Het stappenplan om te komen tot het verwijderen van een storend onderdeel in een foto.

Het zijn uitgebreide handleidingen en wegens ruimtegebrek is het helaas niet mogelijk de cursus integraal in de krant af te drukken. Daarom hebben we voor de geïnteresseerden onder jullie de volledige tekst hier geplaatst. Voor onderstaande stappen geldt allemaal: Oefening baart kunst! In het begin zal er regelmatig wat misgaan, maar treur niet: het komt goed. Als je maar regelmatig oefent.

Have fun!

Groeten, Frank Bruins

Samenvoegen van 2 foto’s

 1. Open 2 bestanden die je wilt samenvoegen.
 2. Ga naar de foto van waaruit je een onderdeel wilt importeren in de andere foto.
 3. Klik op kloonstempel in de linker werkbalk van Photoshop. Dit is het negende tekentje van bovenaf. Als je nu met de muisaanwijzer over de foto gaat zie je een klein rondje i.p.v. een muisaanwijzer. Maak het rondje wat groter of kleiner linksboven in de tweede werkbalk door het tweede vakje waar een getal in staat aan te klikken en het getal groter of kleiner te maken. Het rondje in de foto wordt dan groter en kun je beter zien welk gebied je gaat klonen.
 4. Ga naar een deel in de foto dat je wilt klonen naar de andere foto. Handig is een onderkant te pakken of een goed herkenbaar punt als je twee bijna identieke foto’s hebt. Dit maakt het correct plaatsen in de andere foto gemakkelijker. Klik op alt en de linkermuisknop. Laat je de knoppen weer los dan heb je een gebied geselecteerd om te gaan klonen.
 5. Ga nu naar de andere foto en ga met het rondje wat je ziet naar een plek in de foto waar je de toevoeging wil hebben. Houd de linker knop van de muis nu ingedrukt en beweeg over de foto, je tekent nu het deel van de andere foto in de nieuwe foto. Je mag wat ruimer tekenen dan het voorwerp zelf.
 6. Heeft het ingetekende voorwerp niet geheel de juiste formaat, dan begin je opnieuw en maak je voordat je gaat klonen de voorwerpfoto wat kleiner (afbeelding/afbeeldingsgrootte/ verander grootte). Je moet dit misschien enkele keren doen als je nog niet veel ervaring hebt).
 7. Is het ingetekende voorwerp wel voldoende groot ga je de randen bijwerken. Klik op historiepenseel in de linker werkbalk. Deze zit onder het kloonpenseel.
 8. Klik op weergave in de bovenste werkbalk en selecteer 100%. Nu kun je beter zien wat je doet.
 9. Druk de linkermuisknop in en teken langs de ingevoegde voorwerp en haal de achtergrond weer terug. Ook hierbij kun je de penseeldikte en hardheid aanpassen links bovenin zoals in stap 3. Voor echt zachte randen kun je ook het getal wat in de tweede werkbalk boven bij strm staat lager maken. Dit maakt dat het voorwerp zachter in de foto komt.
 10. Schiet je iets uit met de muis kun je dit eenvoudig herstellen door op bewerken/stap terug te klikken. Laat daarom af en toe de linkermuisknop los als je intekent omdat je anders bij een foutje een groot ingekleurd gebied kwijtraakt als je een stap terug doet. Dat kan veel frustratie opleveren bij veel precies intekenwerk. Ook kun je herstellen door weer met de kloonstempel over de ingevoegde voorwerp te gaan.
 11. Bekijk het resultaat door op weergave/in venster te klikken. Je ziet nu de hele foto weer.
 12. Tevreden? Dan foto opslaan. Let wel, is de foto opgeslagen en sluit je het programma en de gebruikte foto’s ook af, kun je de opgeslagen bewerkte foto niet naderhand verder bewerken met kloonstempel of historiepenseel.
 13. Wijkt de ingevoegde voorwerp nog iets af van de kleurstellingen in de rest van de foto kun je nog een filter over de gehele foto doen om dit probleem op te lossen.

Bovenstaand stappenplan is zoals ik graag werk. Op YouTube zijn er waarschijnlijk heel veel verschillende manieren te vinden, maar bovenstaand maakt dat je secuur kunt werken en zachte randen kunt maken.

 

Stappenplan om te komen tot kleur in een zwart/wit foto

 1. Open een bestand in adobe Photoshop.
 2. Druk op knop laag/laag dupliceren/als: achtergrond kopiëren. Druk op ok.
 3. Druk op knop filter/nikcollection/silver effex (pro) en kies een mooi filter uit om de kleurenfoto om te zetten naar zwartwit. Druk op ok als je een keuze hebt gemaakt.
 4. Klik nu op historiepenseel (of typ y). Dit is het tiende tekentje van boven in de linker balk. Je ziet nu een klein rondje in de foto verschijnen. Dit is de penseelpunt. Deze kun je groter of kleiner maken door het getal onder het woord bestand in de bovenste balk aan te passen. Ga met de penseelpunt naar het deel van de foto dat je gekleurd wilt hebben. Hier ga je nu kleuren door de linkermuisknop ingedrukt te houden en over de te kleuren deel van de foto heen en weer te gaan met het penseel. Voor nauwkeurig werken aan de randen een kleinere penseelpunt gebruiken en inzoomen op het onderdeel. Knop weergave/100%). In het begin moet je nog oefenen met netjes inkleuren, maar naarmate je vaker kleurt gaat het beter. Vaak als je weer uitzoomt zie je kleine kleurfoutjes niet eens meer. Knop weergave/in venster.
 5. Bestand opslaan en je hebt een mooie zwart-witfoto met gekleurd onderdeel erin.
 6. Evt nog een ander filter erover voor een ander effect.

 

Stappenplan om te komen tot het verwijderen van een storend onderdeel in een foto.

 1. Open een bestand.
 2. Klik op lasso in de linker werkbalk van Photoshop. Derde knop van boven.
 3. Selecteer het te verwijderen onderdeel door de linkermuisknop in gedrukt te houden en teken om het voorwerp heen zodat deze geheel gevangen is in de lasso.
 4. Druk op de rechtermuisknop/invullen. In het vakje inhoud: moet inhoud behouden Druk dan op ok.
 5. Het geselecteerde deel van de foto is nu verdwenen. Ga met de muisaanwijzer in de lasso staan en klik op de linkermuisknop. Nu verdwijnt de lasso.
 6. Tevreden, dan sla je de foto op. Soms echter is het resultaat niet geheel bevredigend. Begin dan opnieuw en selecteer een kleiner of groter gebied om te laten verdwijnen. Of werk de foto nog met bij met de kloonstempel.
 7. Werk je bij met de kloonstempel dan vlak naast het gebied wat je bij moet werken gaan staan met de kloonstempelrondje. Klik op alt en linkermuisknop om het te klonen gebied te selecteren en na selecteren kun je tekenen door de linkermuisknop vast te houden en over de foto te bewegen.