De natuur dichterbij….We got him!

In de vorige twee edities van Om de Hoek gekeken is aandacht besteedt aan de Helmerhoekse ijsvogel en een oproep gedaan foto’s aan te leveren van het beestje, zodat we hem wat beter zouden leren kennen en hem een naam konden geven. Helaas tot dan zonder resultaat.

Ik heb echter het idee, dat dit de ijsvogel ter ore is gekomen, want prompt een paar weken geleden trof ik het beestje aan in een boom bij de pijp in de vijver. Het nam ruim de tijd om goed gefotografeerd te kunnen worden door mij. Ondanks dat er allerlei mensen liepen bleef het beestje rustig zitten. Lucky me!

Kan nu dus uit eigen camera aan u presenteren….de eerste foto’s van onze Helmerhoekse ijsvogel. Prachtig beest of niet dan?

Ook heb ik al gedacht aan een naam. Zijn wetenschappelijke naam is: Alcedo atthis. Brengt mij ertoe hem te eren met de naam Aldus.

Aldus geschiedde….

Kijken we naar de ijsvogel dan zien we naast zijn kleurenpracht nog een ander opvallend kenmerk, zijn lange snavel. Ideaal om vissen mee te vangen. Je mag als vogel blij zijn je te onderscheiden van de rest, anders wordt het ook maar een saaie bedoening.

Een andere vogel die in de vijver woont vind ik ook een aparte verschijning. De waterhoen.

Opvallend zijn de rode snavel en zijn grote poten, die niet in verhouding staan tot de rest van het lichaam. Zou ik het uitvergroten, dan lijkt het wel een gans met struisvogelpoten. De vogel heeft dan ook een speciaal plekje in mijn hart en door zijn grote poten noem ik hem dan ook wel in gedachten de badmeester van de vijver, wakend over het gedrag van de meeuwen. Kan in mijn verbeelding goed met zijn vinger wijzen als deze zich niet gedragen.

Daar waar de meeuwen zwemmen, is vaak ook de badmeester te vinden.  Waar de meeuwen in grote getale aanwezig zijn en de raarste capriolen uithalen, met name als er wat te eten valt, schittert de waterhoen door de rust die hij uitstraalt. Ik heb er een paar mooie foto’s van kunnen schieten.

Vogels en ijs zijn sowieso al een mooie combinatie. Geeft toch net weer wat meer sfeer aan de foto’s.

Aan sfeervolle foto’s deze winter geen gebrek. Wat is de Helmerhoek toch mooi als er sneeuw en ijs ligt. Ik trek er geregeld op uit met de hond om al dat moois vast te leggen op de gevoelige plaat. Naast het fotograferen van  vogels is landschapsfotografie dan ook een andere passie van mij.