De natuur dichterbij…..wat het oog ziet

De lente is begonnen. De knoppen beginnen al weer wat uit te lopen, de vogels zingen hun hoogste lied en de buitentemperatuur wordt weer wat aangenamer.

Na een korte vakantie in Portugal, waar we even hadden gecheckt of de zon nog wel zijn werk kon doen, weer thuis in het mooie Helmerhoek.
De natuur in de Algarve is prachtig, maar 1 ding hebben ze daar niet. Vogels die fluiten alsof hun leven er van afhangt. Zelf ben ik zo doof als een kwartel, maar mijn vrouw heeft het genoegen de vogels zelfs door het dichte raam te horen zingen. Hoe anders was het in Portugal, daar zijn ze muisstil. Reden?? Wellicht omdat ze daar een hele idiote traditie hebben dat er op kleine vogels geschoten mag worden. Op zondag gaan er jagers met geweer op pad om zelfs een klein zielig musje naar een andere wereld te helpen. Nou dan weet je het wel. De vogels zijn er muisstil omdat daar hun leven er echt van afhangt. Hoe wreed.

Nu het lente wordt is het voor veel Helmerhoekers weer tijd om naar buiten te gaan en te genieten van de prachtige natuur. De fervente hardlopers, fietsers, doorgewinterde wandelaars gingen in de winter ook vaak naar buiten, maar nu de lente begint zal dit aantal snel toenemen. Voor mij als landschapsfotograaf vaak een mooie toevoeging aan een foto, mede omdat de mens dan vaak ook een tevreden, ontspannen houding heeft bij het zich voortbewegen in de natuur.
Kan me er op verheugen als straks de temperatuur weer hoog genoeg is dat ook de insectenwereld weer zichtbaar tot leven komt. Spinnen, vlinders, libellen, waterjuffers, bijen, slakken. Allemaal beestjes die als je van dichtbij bekijkt vaak prachtig gedetailleerd zijn. De een gruwt ervan, de ander vindt ze prachtig.