De natuur dichterbij….. beelddenken

Wist u dat mensen veelal drie manieren van denken hebben. Ze zijn taaldenker, beelddenker of combineren beide. Zoek maar eens op Google. Dan begrijp je misschien ineens waarom je collega, partner, buurman etc anders denkt dan jij in bepaalde situaties.

Ikzelf schaar mij onder de categorie beelddenkers. Beelddenken houdt in dat je denkt in beelden, plaatjes en filmpjes. Ieder mens wordt geboren als beelddenker en blijft dat tot zijn 5e of 6e levensjaar. Daarna gaat de grootste groep over op een auditieve (= via het gehoor) manier van informatieverwerking. Tussen de vijf en zeven procent van de mensen blijft beelddenker. Deze kinderen – en volwassenen- zijn visueel ruimtelijk ingesteld en verkiezen beelden boven woorden. Als ik een woord hoor zal ik dan ook niet de letters van het woord voor me zien, maar beeld ik me levendig in hoe de situatie er uitziet. In de loop van al mijn wandelingen in de Helmerhoek zijn zo beelden blijven hangen bij bepaalde woorden c.q plekken.

Bij het woord Usselerstroom zie ik een waterlelie voor me. Waarschijnlijk omdat ik daar, toen ik er voor het eerst langsliep, een mooie waterlelie op de foto zette. In mijn hoofd speelde daarbij het deuntje van de waterlelies in de Efteling. Niet uit mijn hoofd weg te slaan.

Bij de manege linksaf de Helmerstraat op, zie ik natuurlijk voor me dat het hele weiland bevolkt wordt door kuddes paarden, lekker grazend van het malse gras, met op de achtergrond wat mist. Prachtig beeld vind ik zelf.

Het witte boerderijtje verderop doet mij het beeld oproepen van een oudhollands schilderij met stapelwolken. Hoe zou het vroeger zijn geweest toen de Helmerhoek nog niet bestond?

Verder de Helmerstraat af lopend doemt het beeld op van prachtig gekleurde bomen in de herfst, die door de vorm van de bomen nog meer spreken.

De es heeft voor mij het beeld van een weids uitzicht met een oranjegekleurde lucht, waarbij een luchtballon voorbij vliegt. Wat zullen de mensen daarboven genieten van het uitzicht op het groen van de Helmerhoek.