De natuur dichterbij…..Bassie en Adriaan.

Bassie en Adriaan, Bassie en Adriaan
dat zijn de beste vrienden
die je maar kan vinden.
Adriaan is acrobaat
en Bassie zit vol kattekwaad

In het novembernummer van Om de Hoek gekeken heb ik aan u gevraagd na te denken welke dieren in het bos in aanmerking komen voor de naam Bassie en Adriaan. En…?
Dat was een moeilijke opgave daar de vogels die ik deze naam heb gegeven niet echt vrienden van elkaar zijn, maar voor mijn gevoel is de één wel acrobaat en de ander staat voor kattenkwaad.
Eerst de acrobaat. Volgens Wikipedia is een acrobaat een artiest die met zijn of haar behendigheid het publiek weet te boeien. Nou, dan geef ik deze titel bij deze aan de boomklever. Het is de enige vogel die met evenveel gemak langs een boomstam zowel omlaag- als omhoogklimt en daarin onderscheidt hij zich van de specht en boomkruiper die alleen omhoogklimt langs een boomstam. Bovendien gebruiken een specht zijn staart om op te steunen en dat doet de boomklever niet. Mocht je een boomklever zien, let dan maar eens op met hoeveel gemak hij de boom omhoog en omlaag klimt als waren zijn pootjes gedoopt in secondelijm. Prachtig om te zien. Zie de bijgevoegde foto’s ter illustratie.
De andere “boomklever” ,de specht, is uit het andere hout gesneden. Loop je door de mooie natuur in de Helmerhoek dan hoor je regelmatig zijn getik tegen een boom. Het geluid van de specht draagt ver. Je kunt het op grote afstand horen.

Het is minder als een van deze spechten, in mijn geval een roodbonte specht, jouw achtertuin heeft uitgekozen om kattenkwaad uit te halen. We hadden een tijdje dat bij het krieken van de dag deze specht bij ons langskwam. Hij gebruikte dan één van de nestkasten ,die ik achter het huis had opgehangen, als klankkast om zo zijn getik nog meer volume te geven. Dit is eenmaal leuk. Als het bijna dagelijks gebeurt dat meneer in de vroege ochtend de een hele cd van slagerij van Kampen ten gehore brengt, krijg je er een punthoofd van. Dierenpolitie gebeld om melding te doen van geluidsoverlast door deze buurman. Hiervoor wilden ze echt niet langskomen. Moest er maar van genieten en dat doen we dan ook maar.
In dit circus van dieren zijn er ook nog twee andere vogels die af en toe een matineevoorstelling geven.
De mandarijneend bezoekt heel af en toe de wateren van de Helmerhoek. Van oorsprong is de mandarijneend een Aziatische vogel die zijn nest op grote hoogte maakt in verlaten spechtennesten. De mandarijneend wordt nu veelal gehouden als siervogel, maar er zijn ook verwilderde populaties. Wat mij vooral opvalt is hun bijzondere verenpak. Het zijn net clowns. Dus ook aan hen komt de naam Bassie toe.
Een andere vogel die mij als fotograaf erg intrigeert is de ijsvogel. Er zwerft er één rond in de Helmerhoek. En oh, hoe graag wil ik deze vogel mooi op de foto krijgen. Het is een opvallende verschijning door zijn afstekende blauwe en oranje kleuren. Echter is het ook een zeer schuwe soort die zich weinig laat zien. Eenmaal zat hij rustig op de reling van de steiger in de vijver. Ik had het geluk mijn camera bij me te hebben. Richten….check, inzoomen ….check, vogel scherp, mooi bokeh op de achtergrond…check. De vogel keek alleen nog de verkeerde kant op en hoefde zijn kop nog maar bij te draaien voor het perfecte plaatje. Adem ingehouden, spieren gespannen om niet te bewegen. 3,2,1…….en ploep weg vogel. Komt er net een groepje jongeren aanlopen die geanimeerd met elkaar aan het praten waren, niet wetend welke teleurstelling ik op dat moment moest verwerken.

Tijdens het wandelen met de hond heb ik het daar wel eens over met andere hondeneigenaren als ze de camera om mijn nek zien en ze vragen of ik graag foto’s maak .
Soms krijg ik dan het antwoord, oh maar ik heb hem wel al op de foto staan. Hij zit vaak daar en daar. Een lichte vorm van jaloezie kan ik dan niet onderdrukken. Graag stel ik dan ook de volgende vraag aan u. Heeft u een foto gemaakt van onze Helmerhoekse ijsvogel? Plaats hem dan op de facebookpagina van Om de Hoek gekeken. De mooiste foto krijgt dan een plaatsje de in de volgende editie van Om de Hoek gekeken met een eervolle vermelding. Ook zou ik het leuk vinden dat ,als we een mooie portretfoto hebben van het beestje, we deze ijsvogel een naam geven. Adriaan is voor de hand liggend ,maar is al vergeven aan de boomklever. Ik ben benieuwd.
Rest mij u nog een fijne kerst te wensen en een goed uiteinde. Tot volgend jaar maar weer.

Groeten,
Frank