Linda Lubach: Zichtbaar Ontzichtbaar

Al een tijdje liep Linda Lubach – De Wit met de gedachte om een boek te schrijven. Het is een ervaringsverhaal over autisme in haar gezin. Na een jarenlange zoektocht kwam er eindelijk een diagnose die bevestigde wat ze al die tijd al stiekem had gedacht. Nicky was al die tijd Zichtbaar Onzichtbaar…

Het was een stralende woensdagmiddag dat wij Linda Lubach-de Wit spraken in haar gezellige woning aan de Muldermanshoek. We ontmoeten daar een 39-jarige zelfbewuste moderne vrouw, goedlachs en vol energie. Er was meteen al een klik tussen Linda en ons team. Linda vertelt vol enthousiasme over haar boek Zichtbaar Onzichtbaar wat vanaf 13 mei te koop is o.a bij de Primera In het winkelcentrum Helmerhoek.
Het boek wat zij geschreven heeft gaat over haar eigen dochter. Linda vertelt dat ze al vanaf de geboorte merkte dat haar dochter anders was. Dit sterke gevoel wat ze had werd al gauw niet serieus genomen bij het consultatiebureau. Ze werd daar afgestempeld als overbezorgde moeder. Toch beleef haar moedergevoel haar zeggen dat er iets niet klopte. Dag en nacht huilen, niet willen slapen en overprikkeld zijn, waren voor Linda toch signalen dat haar dochter anders was dan andere kinderen. Daarom is ze vanaf de geboorte van haar dochter een dagboek gaan bijhouden.
Met de jaren verdwenen er dingen, maar er kwamen ook nieuwe voor in de plaats, zoals woedebuien en dwangmatigheid. Deze werden steeds erger en dan sta je als moeder machteloos.
Nu Linda’s dochter ouder is, is ze er zich zelf ook meer bewust van dat ze “anders” is. Dat er naar haar gedrag gekeken wordt, dat ze druk kan zijn in haar hoofd. Dat is voor haar ook moeilijk.
“Al die jaren ben ik een dagboek bij blijven houden en met de leeftijd van 6 jaar kwamen er uiteindelijk dan toch de onderzoeken en een diagnose: Asperger. Daarmee werd mijn voorgevoel eindelijk bevestigd”, aldus Linda.

“Inmiddels is ze 10 jaar en blijven we nog steeds zoekende naar wat werkt en niet werkt in het omgaan met haar. Maar duidelijkheid, structuur en consequent zijn, dat zijn zeer belangrijke punten. Nee is nee, wat je zegt doen én doen wat je zegt, voorspelbaar zijn.”
Intussen zit Linda’s dochter bijna 2 jaar op speciaal onderwijs waar de klassen en leraren er beter op ingesteld zijn, hier gaat het dan ook beter dan op het regulier onderwijs. In omgang met andere kinderen gaat het soms wel wat moeizaam. Zij en kinderen met Asperger willen de dingen vaak doen vanuit de eigen denkwijze en vaak het spel bepalen. Dit maakt het samenspelen vaak lastig.
Linda veZichtbaar onzichtbaarrvolgt: “Om niet in een isolement te raken helpen wij en stimuleren wij de ontwikkeling daar zo goed mogelijk in. Ook zodat ze zo goed mogelijk kan meedraaien in de maatschappij. Wij ondervinden veel steun van de familie die begripvol is en zich in Asperger verdiepen.
Mijn reden om alle dagboekfragmenten te bundelen, is dat er ondanks er veel boeken over Asperger zijn, deze toch veelal vanuit een psychologische en wetenschappelijke oogpunt geschreven zijn. Mijn moedergevoel was mijn uitgangspunt. Ik heb gemerkt dat daar wel behoefte aan was. Het is geschreven voor iedereen die op zoek is naar herkenning en steun wil vinden.”
“Ik heb in mijn omgeving een aantal mensen de proefversie laten lezen. Zij waren allen positief, het raakte hen en bracht ze soms zelfs aan het huilen. Dit heeft me doen besluiten om naar een uitgever te stappen, en deze bleek ook erg geïnteresseerd. De titel ‘Zichtbaar Onzichtbaar’ is zo gekozen, omdat de beperkingen van mijn dochter voor mij zichtbaar waren, maar voor anderen vaak onzichtbaar.”

“Als laatste wil ik nog meegeven dat ik het erg belangrijk vind dat deze kinderen ook een plek in de maatschappij krijgen. En dat je als ouders denkt; ik moet proberen met het opvoeden om mee te geven, dat ondanks een beperking, je wel moet meedraaien in een maatschappij. Die houdt later ook geen rekening met jou, en daar zou je een balans in moeten zien te vinden” eindigt Linda.

Linda’s boek komt in het hele land uit en is eerst via de webwinkel Boekscout te verkrijgen, maar ook via de Primera in de Helmerhoek. Bovendien is er binnenkort een interview in ‘Mijn Geheim’ te lezen over het leven van Linda en haar gezin, Asperger en uiteraard de promotie van het boek.

https://www.boekscout.nl/shop/_.aspx/Zichtbaar_Onzichtbaar_

http://www.balansdigitaal.nl/stoornissen/asperger/wat-is-asperger/kenmerken/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *