John Kamphuis: een sociaal-maatschappelijk bewogen ondernemer

Al meer dan dertig jaar is er een Albert Heijn op de Helmerhoek. Sinds 2000 wordt deze vestiging gerund door John Kamphuis. Anders dan andere Albert Heijns in Enschede is John Kamphuis zelfstandig als ondernemer en is de winkel niet van Albert Heijn. Dat hij een gedreven ondernemer is blijkt wel uit het feit dat hij in 2003 de Albert Heijn-vestiging in Haaksbergen heeft overgenomen om vervolgens in 2006 de Etos-vestiging op de Helmerhoek over te nemen.

06 - AH groep interview

Supermarktmens

Hij is tijdens zijn studie op 16-jarige leeftijd begonnen als emballage-jongen achter de flessenband en heeft zich gestaag opgewerkt tot supermarkt-manager, met een onderbreking omdat hij in militaire dienst moest. Aanvankelijk wilde hij de Academie Lichamelijke Opvoeding doen, maar omdat die vier jaar duurde zag hij er toch vanaf. Toen hij na zijn diensttijd weer bij Albert Heijn ging werken werd hem daar een opleidingstraject aangeboden, waarin je naar een kaderfunctie kon doorgroeien. Op de vraag of hij een echt ‘supermarktmens’ is zegt John: ‘ik denk het wel, als je kijkt hoe lang ik er al loop en dat ik als parttimer alle processen hebt meegemaakt en als fulltimer op alle afdelingen hebt gewerkt: je kent de winkel als je broekzak.’ Voordat hij zelfstandig ondernemer werd was John directeur van de AH aan de Miro-vestiging aan de Gronausestraat. Daarvoor heeft hij bij alle Albert Heijn-vestigingen in de buurt gewerkt.

Midden in de maatschappij

Wat hij zo leuk vindt van het supermarkt-gebeuren is dat je eigenlijk midden in de maatschappij staat als je kijkt naar de klantbeleving. ‘Maar ook wanneer je kijkt naar je eigen personeelsbestand dan zie je zowel jongeren als ouderen die er werken en dat is hetzelfde met je klanten. En sommige klanten ken je al zo lang. We hebben hier kleine kinderen die je met een banaan verwent of de opa en oma die met de kleinkinderen komt. Er komen elke dag twee volle vrachtwagens bij de achterdeur en het gaat met duizend karretjes door de voordeur weer uit’, aldus John. In een wijk waar maar drie ingangen zijn neemt de winkel wel een unieke positie in. In de Jaren dat John de winkel runt heeft hij zijn omzet zien verdubbelen. ‘Ondanks dat het voor de wijkbewoner die aan het eind woont 5 minuten rijden is naar de winkel, is het ook 5 minuten rijden naar de Wesselerbrink of Boswinkel.’ John vergelijkt de Helmerhoek soms ook wel als een dorp in de stad omdat het eigenlijk heel overzichtelijk is. ‘We hebben veel klanten uit de wijk maar ook aantal klanten uit Boekelo en Usselo. Wat ook fijn is dat het grote deel van mijn personeelsbestand ook uit de wijk komt zodat de klanten veel vertrouwde gezichten zien.’Maatschappelijk gezien komen we John ook vaak tegen John zegt daarover: ‘Ik heb mezelf zo opgesteld dat we in alles wat gebeurt in de wijk een rol willen spelen. Ook bijvoorbeeld onze sponsoring dat we heel mooi hebben gezekerd zoals De Boys, Victoria en Tion.

Omdat zij aan de wijk grenzen wil je daar ook aan meewerken. Maar ook maatschappelijk ondernemen, we zijn overal bij betrokken, we werken samen met Erve Leppink, Ouderen in de Helmerhoek, de gemeente en SKE. Wat hij belangrijk vindt: ‘als je iets wilt, niet schromen om te vragen en als ik iets niet wil, dan zeg ik wel nee. Ik zou het vervelend vinden als je het niet vraagt.’

 

01 Brigitte Elshof AHBrigitte Elshof is zelf woonachtig op de Helmerhoek en werkt al 17 jaar bij John Kamphuis. Ze werkt op de afdeling vleeswaren, kaas en brood. Wat het leuke is van dat je hier zo lang werkt is dat de kinderen die je vroeger een worstje gaf nu hier aan het vakken vullen zijn of aan de kassa werken. Het werk begint al vroeg, om 7 uur begint het al met het voorbereiden van alles zoals het brood dat moet worden afgebakken. Het team van de Albert Heijn voelt als een tweede familie.

 

Martijn van den Bos is van de vulploeg. Hij vertelt dat het vullen al om 7 uur begint. 02 Martijn van der Bos AHZelf werkt hij er al 9 jaar en vind het erg fijn hier. Wat hij vooral waardeert is dat het mooi dichtbij is en er een fijne sfeer hangt. Het is gezellig maar soms moeten ook wel de mouwen opgestroopt worden.

Chantal Heitbrink werkt al 10 jaar bij Albert Heijn Kamphuis achter de informatiebalie en soms als het druk is achter kassa 1, die aan de balie grenst. Wat ze leuk vindt is de sfeer, de collega’s en dat ze de klanten kent.

03 Chantal Heitbrink AH

 

04 Monique Engels AHMonique Engels is assistant-supermarktmanager, ze werkt al 10 jaar bij John en al 33 jaar bij Albert Heijn. Ze heeft de kassa-groep onder zich en verzorgt de planning en bezetting daarvan en van de afdelingen. Ze verricht ze hand- en spandiensten in de winkel en leidt de winkel als John er niet is.

Ze houdt in de gaten of de artikelen opraken en zorgt ervoor dat nieuwe bestellingen op tijd eruit gaan. Ze geeft aan dat alles wat er in de wijk gebeurt door hun gesponsord kan worden. Dus als je een idee hebt, leg het voor.

 

De mensen die wij gesproken hebben maken een vlog die te zien is op de Facebook-pagina van de Albert Heijn Kamphuis Helmerhoek. Op de Facbookpagina van Om de Hoek Gekeken gaan we die vlogs delen.

Robert Frieser