De Hoeken van de Helmerhoek: Harsseveldhoek

In het oudste deel van onze wijk zijn alle hoeken genoemd naar landgoederen in Twente. Deze maand gingen wij voor u op zoek naar het landgoed Harseveld. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot de 17e eeuw, maar stopt ook abrupt in de 19e eeuw als Huis Harseveld word gesloopt en het landgoed wordt opgeslokt door Huis Singraven en haar landgoed.

Pentekening Huis Harseveld

Harseveld lag tot 1850 bij Ootmarsum, niet ver van Singraven. Vanaf landgoed Singraven in noordwestelijke richting vond je landgoed Harsseveld. Rond 1600 was Gijsbert op den Berge, commandeur van het Duitsche Huis te Ootmarsum, eigenaar van het landgoed. Het landgoed is in deze familie gebleven, tot het bij een publieke verkoop in 1938 in handen kwam van Johannes Theunis Roessingh Udink.
De eerste vermeldingen van landgoed Harseveld, als buitenplaats, dateren al uit 1626.

Wanneer je tegenwoordig een wandeling maakt over landgoed Singraven is het enige wat nog herinnert aan landgoed Harseveld, het ommuurde kerkhof van Singraven. De reusachtige eiken van de oprijlaan staan nog als stille, imposante getuigen van deze tijd in het weiland. Als herinneringen uit lang vervlogen tijden. Het is een bijzondere plek, historie ver weg en toch ook zo dichtbij.
Van het kasteel Harseveld, dat hier stond, is niets meer terug te vinden, evenals de rest van het landgoed. Door de jaren heen is het geheel teruggewonnen door de natuur.
Vanaf het Arboretum richting Harseveld wandel je door een bosje met zandduinen, het enige overblijfsel uit de tijd dat de Dinkel nog rijkelijk overstroomde, richting kanaal Almelo-Nordhorn. Ter hoogte van het sluizenhuisje lag vroeger landgoed Harseveld.