Helmgras

Hoe is het nu in die Hoek: Woonboerderij ’t Helmgras

Op de laatste dag van de maand maart was Om de Hoek Gekeken op bezoek bij de vereniging ‘’t Helmgras’, een woon- en werkgemeenschap van mensen met een psychische beperking.

Bij de afslag Broekheurnering en Helmerzijde begint de Rondemaatweg, waaraan het tuincomplex sinds 1988 gelegen is.

De toegangspoort van het tuincomplex staat uitnodigend open en voor een van de gebouwen is het net tijd voor de theepauze en een sigaretje, vanmiddag in de zon. Maar er zijn ook mensen die nog lekker aan het werk zijn. Ik maak kennis met Jan, een van de drie activiteitenbegeleiders en we raken al snel aan de praat over ’t Helmgras.Het Helmgras

In een prachtige oude boerderij, waarin zich zes woonunits bevinden en de grote kapschuur met acht appartementen, wonen veertien mensen. Naast die bewoners zijn er per dagdeel op dit moment zestien mensen die van elders komen om te werken op ’t Helmgras. Voor hen is ’t Helmgras een plek waar zij op hun eigen manier en in hun eigen tempo kunnen werken en wonen. “We hebben er een kwekerij met allerlei werk: snoeien, rooien, kassenbouw, onderhoud van gebouwen en eigen bos, stekken, maar ook verkoop van planten, kerstbomen en openhaardhout. We hebben ook de mogelijkheid om Oude Ambachten te beoefenen, zoals houtdraaien, kaarsen maken en keramiek ontwerpen”, vertelt gastheer Jan.

Een aantal ex-psychiatrische patiënten kreeg in 1986 het plan om zelf het heft in handen te nemen en een woon- en werkproject op te zetten. In hun ogen kregen ze geen eerlijke kans om weer aan de slag te komen. Eenmaal ontslagen uit de behandelende instelling, was er voor deze mensen niet of nauwelijks werk. Ze wilden de aandacht vestigen op datgene wat de ex-patiënten wel konden in plaats van wat ze niet konden.

Sommigen met een psychiatrisch verleden hebben het moeilijk om contact te blijven houden met familie en vrienden. Mensen met een psychische handicap worden door anderen soms gemeden omdat men ”ze niet begrijpt”, aldus een van de oprichters. Het werk op de kwekerij geeft structuur aan de dag en heeft een helend effect. Overleggen met elkaar over werk is essentieel. Over hun ziekte praten ze niet. Daar zijn ze niet voor op de kwekerij.helmgras

À propos: de mensen die op ‘t Helmgras werken, zijn medewerkers en collega’s, geen medepatiënten. Behandeling is hier niet verkrijgbaar. De woonboerderij biedt werk waarbij men extra naar elkaar omziet, rekening houdend met ieders eigen psychische beperking. ’t Helmgras is een zelfstandige vereniging en geen onderdeel van Mediant Helmerzijde.

De rondleiding over het complex gaat langs allerlei gebouwen en kassen. Medewerker Jan vertelt dat er voor de vier seizoenen altijd voldoende werk is, zowel buiten als binnen. De kwekerij is natuurlijk het belangrijkst, maar daarover zo meer.

Een uitleg volgt over de activiteiten in het atelier en het ambachtenhuis. De kaarsenmakerij daar is tijdelijk buiten bedrijf. De ruimte wordt opnieuw en verbeterd ingericht en binnenkort worden er weer kaarsen gemaakt. In de toonzaal kijk je je ogen uit. Alle eigen gemaakte producten, prachtig en glanzend keramiek, verschillende soorten kaarsen en houtdraaiwerk en meer worden hier verkocht. De Toonzaal krijgt steeds meer uitstraling en ontwikkelt zich tot het middelpunt van ´t Helmgras. En om iemand een leuk cadeau te geven voor een verjaardag of een andere reden is een bezoek aan de Toonzaal beslist de moeite waard. De prijzen zijn redelijk.helmgrasDe collega’s van Jan hebben al snel in de gaten waarover het bezoek gaat en als gastheer Jan even aan de telefoon moet, wordt de rondleiding direct overgenomen door een van hen en wordt er uitgebreid vertelt over alle apparatuur en gereedschappen die op de kwekerij voorhanden zijn.

De woonboerderij komt met alle activiteiten aan een belangrijk deel van haar inkomsten die nodig zijn om de woon-en werkgemeenschap draaiende te houden. Dat wordt ook duidelijk als de rondleiding door de tuinen en kassen gaat. Goed is te zien dat er al een behoorlijke tijd geleden begonnen werd met de voorbereidingen voor de verkoop van de perk- en potplanten. De kwekerij heeft 60 gewassen die in de potplanten verwerkt kunnen worden en daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Uiteraard zijn er ook grote meerjarige planten in de verkoop. Op goede kwaliteit van alle planten wordt bijzonder gelet. De kwekerij wil de klanten een volgende keer graag terug zien.

De kwekerij staat ook bekend om de verkoop van kerstbomen. De laatste jaren zijn nu ook nog eens een aantal appel- en perenbomen gepoot. Deze bomen zijn niet voor de verkoop, maar om er toekomstig van te oogsten. De woongemeenschap heeft ook een beste moestuin voor eigen gebruik. Het omspitten en bemesten hiervan was met dit mooie weer vandaag in volle gang. Zo is er voor een ieder werk van uiteenlopend_1160411-750e aard te doen.

Binnenkort worden langs de Broekheurnering de borden weer geplaatst om aandacht te vragen voor de verkoop van voorjaarsgoed en andere planten. De vaste planten in een pot van 9/9 cm zijn tijdens de perkgoedverkoop te koop voor de vaste prijs van slechts 1 euro.

Er wordt is in verband met mogelijke nachtvorst bewust gewacht met de verkoop van planten tot 1 mei a.s.

De kwekerij is open: • Maandag t/m donderdag 08.45-12.00 en 13.00-16.30 • Vrijdag 08.45-12.00 • Tijdens de perkplanten- en kerstverkoop is de kwekerij ook op vrijdagmiddag en zaterdag geopend.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *