Hoe is het nú in die Hoek: Linda Lubach een jaar na “Zichtbaar Onzichtbaar”

Na het succesvolle ‘Zichtbaar Onzichtbaar – Boek over mijn kind met Autisme’ is Linda Lubach–de Wit uit de Muldermanshoek terug met een nieuw boek. Met ‘Zichtbaar Onzichtbaar – Ik omarm autisme! Jij toch ook?’

Ze geeft lezers inzicht in MCDD en haar verhaal als vechtende, stoere en trotse moeder. Het is een ervaringsverhaal over autisme in haar gezin. Een positief boek waarbij alle facetten aan bod komen: dankbaarheid en blijdschap, maar ook verdriet en onzekerheid.
Na een jarenlange zoektocht kwam er eindelijk een diagnose die bevestigde wat ze al die tijd al stiekem had gedacht.  Nicky was al die tijd Zichtbaar Onzichtbaar…

Autisme: dat klinkt misschien zwaar, maar hoe is het werkelijk? Voor mij zit een jonge, vrolijke, moderne, zelfbewuste en energieke vrouw, die heeft geschreven over haar 11-jarige dochter Indy, die in de Zichtbaar Onzichtbaar-boeken dus Nicky heet.

Herkenbaar

Ze heeft in de boeken herkenbare situaties beschreven zoals gezinnen met autistische kinderen die mee kunnen maken, in een schrijfstijl die je raakt, met een lach en een traan. Ze geeft praktische tips en inzicht in autisme in een herkenbaar, waardevol en makkelijk leesbare stijl voor iedereen die meer wil weten over autisme.

Haar eerste boek is via Bol.com te bestellen en Linda kreeg veel reacties uit het hele land en daarbuiten, waardoor ze nu zelfs de vraag naar een vertaling onderzoekt. De recensies (bv. Via Boekscout) zijn lovend. Ze krijgt veel mailtjes met vaak emotionele reacties. Maar ook vanuit de meer professionele hoek is er belangstelling. Zo kreeg ze van een Mediant-psycholoog te horen dat haar boek daar in de bibliotheek is opgenomen en steeds is uitgeleend. Verder heeft ze interviews en voorlichting gegeven en ze wordt regelmatig gevraagd voor het organiseren van en informatieavonden. Ze vindt het erg leuk om presentaties te geven.

In de wijk

Ook in de wijk is de belangstelling toegenomen. Ze wordt regelmatig herkent als het meisje van het boek en haar dochter vindt de aandacht, de interviews en de fotoshoots leuk. Met haar hebben ze vooraf overlegd of ze haar eigen naam mochten gebruiken in de interviews. Het gaat goed met haar op het aangepaste onderwijs. Op school is het boek ook gelezen en iedereen is trots en stimuleert om vooral door te gaan. Alle positieve hebben haar doen besluiten om zich verder te ontwikkelen. Ze is een opleiding gaan volgen op het gebied van autisme, waardoor ze nog gerichter kan voorlichten, bijvoorbeeld bij gezinnen thuis.

Er wordt aan haar regelmatig door ouders gevraagd of hun kind misschien autistisch is. Vaak denken ze dat ze overbezorgd zijn en nemen dan niet de vervolgstappen. Zijzelf herkende diverse signalen bij haar dochter, zoals het veel huilen, snel overprikkeld raken, niet tegen veranderingen kunnen, een vlakke gezichtsmimiek en een houterige motoriek. Belangrijk is dat een autistisch kind net zo gelukkig kan zijn als andere kinderen en het is belangrijk dat je als ouder kijkt naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen van het kind. Elke keer als je als ouder het kind succeservaringen en -momentjes laat realiseren, neemt het zelfvertrouwen toe, wordt de eigenwaarde beter en het geluksgevoel groter. Hoewel het momenteel erg druk is en er weinig tijd is voor schrijven zijn er toch plannen voor een vervolg in de nabije toekomst, waarin mogelijk autisme in de puberteit wordt belicht.

De boeken van Linda Lubach zijn te verkrijgen via Boekscout.nl, Bol.com, elke online boekwinkel en bij Primera op de Helmerhoek.

Zichtbaar Onzichtbaar 
Zichtbaar Onzichtbaar – Ik omarm autisme! Jij toch ook?

Lees hier het eerdere interview met Linda Lubach-de Wit.