Fotoclub Helmerhoekers bijeenkomst een succes

Wat een opkomst…..

Een paar weken geleden werd bij mij en Robin het idee geboren om een nieuw initiatief te starten in de wijk, namelijk het opstarten van een fotoclub.
Een naam was al snel bedacht. Hoe origineel, fotoclub Helmerhoekers. Wel meteen voor de buitenwacht duidelijk waar we vandaan komen. Namelijk de mooiste wijk van Enschede met z’n prachtige achtertuin. De Helmerhoekvijver, De Usselerstroom, het Helmerbos, het Rutbeek en nog veel meer ontdekte en nog niet ontdekte plekjes.
Allemaal prachtige plekken om helemaal los te gaan in allerlei takken van de fotografiesport.
Hoe mooi zou dit zijn om dit niet in je eentje te hoeven doen, maar samen met andere wijkbewoners die ook van fotograferen houden. Meteen een mooie manier om meer mensen te leren kennen dan je eigen buurman/buurvrouw, mocht je die al kennen.
Uitnodiging geschreven, wijkcentrum besproken en afwachten maar.
Woensdag 31 mei was het zover. Onze verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. Maar liefst 16 enthousiaste (als ik goed heb geteld) wijkbewoners waren getuige van de oprichting van een fotoclub in de wijk.
Een kennismakingsronde leerde dat er een gemêleerd gezelschap was van beginnende tot vergevorderde fotografen, maar dat er ook een grote verscheidenheid aan takken van fotografie werd bedreven. Van landschapsfotografie tot macrofotografie, van portretfotografie tot feestpartijen. Al met al een bonte verzameling aan enthousiastelingen waarbij aan het eind van de avond een mooie opsomming te noemen was punten die we willen bereiken met elkaar.
Namelijk:
– Fotoclub Helmerhoekers, voor en door wijkbewoners van de Helmerhoek.
– Mogelijkheid hebben om van elkaar te leren. Niet zittend achter de computer, maar door te leren van elkaar. Maar ook om samen te genieten van een gezamenlijke hobby, namelijk het schieten van plaatjes op welke wijze dan ook. Streven is dan ook 1 keer in de maand een bijeenkomst te plannen in het wijkcentrum en hier een thema aan te koppelen. De volgende keer nemen de deelnemers hun eigen camera mee en wordt er gesproken hoe er in de praktijk met de M-stand gewerkt kan worden. Wellicht volgen hier onderlinge afspraken uit voort om eens samen op pad te gaan en te gaan oefenen in de praktijk. De geoefende fotograaf kan dan degene die het nog niet zo machtig is de fijne kneepjes bijbrengen. Uitnodiging hiervoor komt ook op de facebookpagina van Om de Hoek gekeken te staan om zo ook mensen die de eerste bijeenkomst hebben gemist (b.v omdat ze in slaap vielen) de kans te geven aan te haken. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.


– Robin maakt een besloten Facebookpagina waar geïnteresseerden lid van kunnen worden. De aanwezigen krijgen automatisch een uitnodiging toegestuurd lid te worden en schrijven een korte introductie over zichzelf bij aanmelding zodat we weten wie welke interesse en expertise heeft. Handig om te weten als je een bepaalde vraag hebt. Andersom kan ook. Komt een vraag vaker voor, kunnen we kijken wie er een workshop kan organiseren om op deze vraag antwoord te geven. B,v hoe maak ik een mooie portretfoto? Wil je ook lid worden kom dan naar een van de bijeenkomsten of stuur een mail naar robinschepers@me.com.
– Op de Facebookpagina van de fotoclub kan men allerlei foto’s, tips over fotografie, ervaringen met soorten camera’s etc, etc plaatsen. Ook foto’s die buiten de wijk zijn gemaakt mogen getoond worden. De mooiste foto’s die wel gerelateerd zijn aan de wijk hebben kans geplaatst te worden in onze wijkkrant Om de Hoek gekeken. Hoe mooi is het om je eigen foto terug te zien in een goed gelezen wijkkrant welke bezorgd wordt in grote oplage. Het zou helemaal mooi zijn als er bij de foto een verhaaltje geschreven wordt door de fotograaf, maar nu lopen we al op de zaken vooruit. Eerst genieten van mooie foto’s. Ook zijn er al eerder ideeën geuit als een expositie in het wijkcentrum als de fotoclub al wat langer bestaat.
– Op de Facebookpagina van de fotoclub kan men ook oproepen plaatsen om samen eens op pad te gaan. Ideeën die al voorbijkwamen waren een bezoek aan een vogelringstation, in de vroege uren het Witte Veen op, bezoek aan vogelkijkhut de Oelermars. Alles kan. Wil je mee spreek je dit onderling af en gaan met die banaan.
– De barman Gerard, tevens voorzitter van het wijkplatform wees ons op de mogelijkheden om het bestaan van de fotoclub deels te subsidiëren uit het wijkbudget waardoor kosten voor deelname aan de fotoclub grotendeels zal afhangen van de hoeveelheid consumpties die men nuttigt aan de bar tijdens een bijeenkomst. Wel een belangrijke inkomstenbron van het wijkcentrum en voor de gemeente een eis om als wijkcentrum open te mogen blijven voor wijkinitiatieven.
Kortom een erg leuke eerste avond die zeker vervolg gaat krijgen.

Groeten,
Frank Bruins en Robin Schepers

Meer Informatie: robinschepers@me.com