Actief in het Wijkplatform Helmerhoek: Berty Oude Egberink

Na een onderbreking van 2 maanden gaan we nu weer verder met het aan u voorstellen van de leden van het Wijkplatform Helmerhoek.

Deze keer is het de beurt aan Berty Oude Egberink. Berty woont al sinds de bouw van de woningen aan de Havermaathoek in die straat, en is ook al zo lang voorzitter van de al kort na de oplevering opgerichte buurtvereniging “De Koepeltjes”. De Havermaathoek is een lange straat, en de Buurtvereniging richt zich op slechts een deel daarvan, namelijk het zijstuk waar de huizen staan met een “koepeltje” boven de voordeur. De woningen staan relatief dicht bij elkaar en mede daardoor is het deel zeer geschikt om de contacten goed te onderhouden.

De activiteiten die “De Koepeltjes” organiseren zijn niet al te ingewikkeld, maar daardoor juist geschikt om het zo lang vol te houden en iedereen te betrekken. Zo worden nieuwe bewoners verwelkomd met een bloemetje en dan hopen we natuurlijk zal ze willen deelnemen aan de buurtvereniging. ‘Eens per jaar vieren we een straatfeest met activiteiten, en daarnaast staat er met de kerst een kerstboom met verlichting op hoek, en wordt de straat versierd met kerstverlichting uit het voormalig centrum van Enschede. De kerstboom wordt dan uiteraard versierd, er is een hapje en een drankje (euh…. drank) om warm te blijven. Voor dit alles vergaderen we maar twee keer per jaar, alwaar dan ook de wijkactiviteiten worden doorgenomen’, aldus Berty.

De stap naar het Wijkplatform

‘Toen eind 2015 het nieuwe wijkplatform Helmerhoek ontstond heb ik samen met straatgenoot Daniël Siersema de stap gezet hieraan te gaan deelnemen. We horen nu meer wat er verder in de wijk gebeurt en kunnen daarover ook meepraten en waar nodig mee beslissen, maar anderen kunnen ook van onze ervaringen leren. Dit adviseer ik meer bewoners. Ik vind het belangrijk dat de bewoners gehoord worden en dat de problemen besproken kunnen worden. Zo zijn we vorig jaar met de omwonenden en de projectmedewerkers van stadsdeel zuid tot een oplossing gekomen om het rosarium en plaats voor de jeugd een nieuw aanzien te geven. Het is belangrijk te weten dat er veel inzet is om de bewoners een prettige leegomgeving te bieden.’

Wie is Berty Oude Egberink?

‘Ik ben 58 jaar, geboren en getogen in Enschede en heb hier dus mijn roots liggen. Ik ben nu 37 jaar getrouwd en heb drie uitwonende dochters en ben inmiddels opa van een kleindochter. Ik werk sinds 1976 bij Praxair (bij veel Enschedeërs nog bekend als Rhee, het gasvulcentrum). Mijn vrouw Gre is pedicure en heeft een praktijk aan huis. De keuze om destijds in de Helmerhoek te gaan wonen was niet zo moeilijk. De wijk ligt mooi aan de rand van Enschede en als wandelaars zijn we dan ook direct in de vrije natuur. Binnen korte tijd loop je vanaf hier richting Buurse in het Twentse landschap met heide en bossen. Iedere ochtend vroeg loop ik even met de hond door het bos, om lekker wakker te worden voor dat de dag begint. Een klein nadeel van deze wijk is dat de bezoekers er wel in rijden maar dan de weg volledig kwijt zijn. Maar gelukkig treffen ze altijd wel TOMTOM-bewoners aan die ze helpen. Al met al zijn we zeer tevreden en hopen hier nog een lange tijd met plezier te kunnen wonen.’